Pirkkalan AM-Mestaruuskilpailut eli #PAM2016

”Pirkkalan AM-Mestaruuskilpailut” eli PAM oli ensimmäiset Aviaattorien järjestämät Suomen frisbeegolfliiton alaiset kilpailut. Kilpailuihin osallistumiseen vaadittiin kilpailulisenssi. Sarjoina näissä kinkereissä olivat: MA2 eli alle 935 PDGA ratingin omaavien amatööripelaajien sarja, MJ2 eli alle 15 vuotiaiden poikien sarja ja FA2 eli amatöörinaisten sarja (rating raja <800). Kilpailuun osallistui yhteensä 65 pelaajaa, joista 8 oli oman seuran jäseniä.

Kisarata ja talkoot

Kilpailuiden eteen tehtiin varsin paljon töitä. Radalle rakennettiin 6 kokonaan uutta väylää ja neljää radan vakioväylää muokattiin hieman pidemmäksi siirtämällä heittopaikkaa 10-40 metriä taaksepäin. Suurimman muutoksen vakioväylistä koki väylä #5, joka kilpailussa pelattiin väylänä numero 8. Tälle väylälle Kristian Kujansuu oli rakentanut kunnan asentamien mandotolppien päälle yläpalkin, jossa komeilee Aviaattorien hieno logo. Tämä mandoportti tulee varmasti olemaan radan tunnusmerkkinä vielä pitkään. Myös Toni Perkiö on viime viikkojen aikana käyttänyt suuren osan vapaa-ajastaan kisarataa viimeistellessä. Yhtenä tärkeänä osana Toni rakensi lisäväylille opastetolpat ja oli jo hieman ennen kisaviikkoa järjestämässä useampia talkoita väylien siistimiseksi.

Kristian asentamassa tekemäänsä yläpalkkia triplamandoon
Perkiön tekemät telineet väyläopasteille.

Kiitos vielä kaikille talkoisiin osallistuneille. Paljon oli hommaa, mutta hyvin seuran jäsenet (ja vähän muutkin) olivat mukana hommissa silloin kun apua eniten tarvittiin. Spottereista oli pulaa, mutta eihän sitä nyt pelaajat itse malta olla spottaamassa, kun seuran historian ja ylipäätään Pirkkalan ensimmäiset kisat kyseessä.

Parikilpailut

Lauantaina pelattiin kaikille avoimet parikilpailut. Sarjoina olivat avoin ja sekaparit. Radan rakennushommat saatiin odotettua nopeammin valmiiksi, joten päätettiin aloittaa kisaaminen jo tuntia aikaisemmin. Alkuun pareja saapuikin tasaiseen tahtiin, välillä ihan jonoksi asti. Ja hyvin pelaajat nämä kisat löysivät, sillä kilpailuun osallistui lopulta 45 paria eli 90 pelaajaa!

Vaikeaksikin kuvattu PAM2016 kisarata antoi kuitenkin muutamien parien yltää aivan huippu suorituksiin. Kärjessä oli tiukkaa ja lopulta kahden heiton sisään mahtui neljä paria jakamaan kirkkaimmat palkinnot. Voittajiksi komealla -11 tuloksella pelasivat Jokela & Hurskainen. Sekasarjan voitti Rummukainen & Pylkki pari myöskin komealla -7 tuloksella.

PAM2016-parikisan-avoimen-voittajat

Parikisan kaikki tulokset löytyvät täältä.

Pirkkalan AM-Mestaruuskilpailut

Miten sitten kävi itse päätapahtumassa? Tulostaso jäi ehkä odotettua hiekan heikommaksi, lieko sitten lähes koko päivän jatkuneen vesisateen vika vai mikä, mutta erittäin tasaista oli.

MA2 sarjassa ensimmäisen kierroksen jälkeen kilpailun kärjessä tasatuloksilla -2 olivat Jaan Takala ja Teemu Levänaho. Heistä korkeintaan kahden heiton päässä oli tässä vaihesssa 9 muuta heittäjää. Yhden tai kahden heiton erolla saattoi siis tuloslistassa nousta tai pudota toistakymmentä sijoitusta. Myös junioreissa ja naisissa ensimmäisen kierroksen jälkeen johto oli vain kahden heiton karkumatkalla. Junioireissa johtopaikan otti Miikka Muurimäki ja naisissa Heidi Viitala.

Toinen ja ratkaiseva kierros pysyi sekin tasaisena. Tai ainakin MA2 sarjassa, jopa ensimmäistä tasaisempi, kun lopulta kaikki mitalipaikat jaettiin lopulta kolmen pelaajan sudareissa. Kärkikolmikolla kaikilla oli sama yhteistulos -3. Kolmanneksi tähän aiemmin mainittiin kaksikkoon nousi Topias Kuhalampi, joka pelasi toisen kierroksen parhaan tuloksen -2.

Ratkaisu siirtyi siis sudden death otteluun, jota pelattiin väylillä 17 ja 18, kunnes voittaja on selvillä. Sudarit aloitettiin väylältä 17, jossa kaikki avasivat puttietäisyydelle. Teemun avaus jäi kuitenkin sen verran kauemmaksi, että yleisön edessä pitkähkö putti ei uponnot ja Teemu Levänaholle kolmas sija. Topias ja Jaan puttisivat keskenään lähes samanpituiset putit helposti sisään ja siirryttiin väylälle 18. Tämä väylä on tuttu myös viikkokisojen sudareista. Usein viikkokisoissa joudutaan yrittämään muutama kerta ennen kun homma ratkeaa ja niin kävi nytkin. Molemmilta hyvät avaukset, putit varmasti sisään ja paluu väylälle 17.

Tällä kertaa Topias aloitti ja sai avauksensa 10 ringin sisään hyvälle puttipaikalle. Jaan avasi hieman pitkäksi ja alkuun hyvän näköinen kämmenheitto päätyi ojan puolelle. Hieman hankala paikka, mutta vielä puttietäisyydelle. Jaan ei saanut huonosta asennosta puttia sisään ja Topias kesti ratkaisuputin paineet. Näin siis Jaan Takala kakkoseksi ja kilpailun voittoon Topias Kuhalampi. Nämä ratkaisut taltioitiin myös videolle, jonka voi käydä katsomassa YouTubesta.

Junioreiden MJ2 sarjassa ensimmäisen kierroksen kärki murtui ja tasaisella toisen kierroksen tuloksella voittoon pelasi Eemeli Maunuksela yhteistuloksella +2. Myös naisten sarjassa kärki vaihtui, kun naiset vaihtoivat paikkaa eli voittajaksi 3 heiton erolla Nina Lunkka.

FA2 sarjan voittaja Nina Lunkka

Kaikki väyläkohtaiset tulokset molemmille kierroksille löytyvät skoorin.comista.

Voittajien tuloksilla irtosi amatööreille kohtalaiset PDGA ratingit, kun ensimmäisen kierroksen -2 toi 944 rating pistettä ja toisella kierroksella sama -2 antoi vielä 942. Par tuloksen pelaamalla sai ensimmäisellä kierroksella 923 ja toisella 921. Kaikki ratingit löytyvät PDGA:n sivuilta.

Kiitos

Kiitos vielä kaikille kilpailijoille, että tulitte testaamaan miten Pirkkalan rata taipuu kilpailukäyttöön. Suuri kiitos myös aktiivisille aviaattoreille sekä yhteistyökumppaneille.

Kilpailun pääyhteistyökumppanina toimii Frisbee Service. Parigolfissa pääsponsorina ja päätapahtumassa CTP palkinnot tarjosi InnovaStore. Iso kiitos myös FribaFactorylle tavaroiden lainasta ja FribaKisoille parhaalle parantajalle annetusta erikoispalkinnosta.  Kilpailua oli lisäksi tukemassa myös Dynaset Oy.

Ja vielä viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä haluamme kiittää Pirkkalan kuntaa, joka oli erittäin myötämielinen kilpailuiden järjestämistä kohtaan heti alusta alkaen. Saimme ulkoilureitit lisäväylien käyttöön ja paljon apua radan kunnostuksessa ja pienissä muutostöissä. Toivottavasti näiden kilpailuiden myötä frisbeegolf lajina ja Aviaattorit sen edistäjänä saavat kuntalaisilta kannatusta ja näin myös lajin harrastuspaikoilla on mahdollisuus kehittyä ja palvella aina vaan kasvavaa harrastajajoukkoa.

ps. Facebookissa muutamia kuvia kilpailusta.