Aviaattorien liikuntatunti Toivion koululaisille

Toivion koulun 5-6 luokkalaisilla pojilla oli keskiviikkona 4.5. hieman normaalista poikkeava liikuntatunti: he pääsivät testaamaan uutta lajia Pirkkalan frisbeegolfseura Aviaattorien ohjauksessa.

Liikuntatunti käynnissä
Liikuntatunti käynnissä

Jo alkuvuodesta liikunnanopettaja Jan Hiltusen kanssa sovittiin, että Aviaattorit voisivat järjestää keväällä liikuntatunnin, Vapun jälkeen aika sitten koitti. Liikuntatunti järjestettiin Jan Hiltusen ja Kalle Laineen yhdistetylle ryhmälle.

Mikko Juola oli ohjaamassa koululaisille suunnittelemaansa kaksiosaista ohjelmaa. Lisäksi liikuntaryhmää lajin saloihin olivat opastamassa Aviaattoreilta Jukka Tarvainen sekä Antti Tuomi.

Liikuntatunnin ensimmäinen osuus oli lämmittelyä ja tekniikkaharjoittelua. Toinen osuus oli ”kilpailumuotoista pelaamista”. Pelattiin siis yksi kierros koulun pihaan liikuntatuntia varten rakennettua viisiväyläistä rataa. Pelaamisen yhteydessä harjoiteltiin myös sääntöjä.

Liikuntatunnin välineet haalittiin kasaan koululta ja Aviaattoreilta. Koululta löytyi kaksi irtokoria ja 20 lähestymiskiekkoa. Aviaattorit täydensivät pakettia tuomalla mukanaan pari laatikollista puttereita ja lähestymiskiekkoja. Näin kaikille 23 pojalle saatiin sopivat kiekkotyypit harjoittelua varten.

Alkuun harjoituksia isolla kentällä
Alkulämmittelyä kopittelemalla

Tunnin ensimmäisen osuuden lämmittely hoidettiin pareittain kopittelulla, näin saatiin tuntumaa heittämiseen. Tämän jälkeen puolet porukasta menivät Antin ja Jukan kanssa puttiharjoituspaikalle ja puolet jäivät Mikon kanssa opettelemaan lähestymisheittoja sekä rysty- että kämmenpuolelta. Harjoittelu sujui hyvin ja rauhallisesti! Tosin ensimmäisen kerran, kun pojat pääsivät kiekkoihin käsiksi, oli innostus niin suurta, että kiekot lähtivät lentämään ja pojat säntäilemään ympäri kenttää. Kuitenkin jo hetken kuluttua kaikki jaksoivat keskittyä ja kuunnella ohjeita. Suorituksista tuli erittäin hyviä todella nopeasti!

Tunnin toinen osuus oli radan pelaamista. Liikuntatunnin puolessavälissä porukka jaettiin viiteen ryhmään. Ryhmiä ohjeistettiin väylien pelaamisesta sääntöjen mukaisesti sekä tulosten kirjaamisesta ja peli saattoi alkaa. Väylien par-tulokset olivat 3 ja pituudet vaihtelivat 40-90 metriin.

Väliaikainen koulun pihaan rakennettu rata.
Liikuntaryhmä pelasi kuvan mukaisen radan, viisi väylää.

Pelaaminen sujui ja virallisia sääntöjä noudatettiin parhaalla mahdollisella tavalla. Oli hienoa seurata, kuinka pojat kannustivat toisiaan. Hienoista heitoista iloittiin eikä metsään menneistä heitoista pidetty meteliä. Osa heittäjistä pääsi lopulta melkein ihannetulokseen eli pariin (15 heittoa, +/- 0). Paras tulos radalla oli +1. Muutamalla väylällä olisi ollut birdie-paikkojakin tarjolla edistyneemmille pelaajille, mutta tällä kertaa kukaan ei selvittänyt väyliä vain kahdella heitolla.

Tunnin jälkeen sekä ohjaajilla, opettajilla että oppilailla oli hyvä fiilis! Jan Hiltunen kommentoi liikuntatuntia näin:

”Tunti oli hyvin suunniteltu ja oppilaat olivat erittäin innostuneina. Ihmettelen, jos eivät pojat ota kiekkoja joskus uudelleenkin käyttöön.”

Tämä oli ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu. Saadun palautteen perusteella kysyntää olisi lisätunneillekin. Täytynee siis neuvotella Pirkkalan kunnan kanssa jokin paketti Aviaattorien osallistumista nuorten liikunta- ja kulttuurikasvatukseen 🙂

Aviaattorit järjestävät vastaavaa iloista pelailua myös yrityksille.